Türkiye’de Akıllı Şehircilik ve İnovasyon Dairesi Başkanlığı’nı kurarak bu alanda önemli bir farkındalık oluşturan Bursa Büyükşehir Belediyesi, teknolojinin sunduğu fırsatları en etkili şekilde kullanarak Bursa’yı daha yaşanabilir ve sürdürülebilir bir hale getirme hedefine emin adımlarla ilerliyor. Altyapıdan üst yapıya kadar her alanda projeler geliştirerek Bursa’yı geleceğe taşırken, kaynak tüketimini azaltıp, verimliliği artıran Büyükşehir Belediyesi, daha önce Kalite Yönetim Sistemi, Çevre Yönetim Sistemi, İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi, Enerji Yönetim Sistemi, Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistemi ve Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi belgeleriyle bu alandaki hizmetleri standart hale getirmişti. Kaliteden ödün vermeyen çalışmalara hız kesmeden devam eden Büyükşehir Belediyesi, şimdi de TS EN ISO 56002 İnovasyon Yönetim Sistemi Belgesi’ni almaya hak kazandı. Türkiye’de bu belgeyi almaya hak kazanan ilk belediye olan Büyükşehir Belediyesi, bu belge ile inovasyon faaliyetlerinin daha etkili şekilde planlaması, uygulaması, izlemesi ve sürekli olarak geliştirmesine imkan sağlayacak. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İnovasyon Yönetim Sistemi Belgesi’ni, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde düzenlenen TSE Sektör Buluşmaları Toplantısı’nda TSE Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Sami Şahin’in elinden aldı.
Standartlar yükseliyor
Belge teslim töreninde konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak, TSE EN ISO 56002 İnovasyon Yönetim Sistemi Belgesi’ni Türkiye’de ilk alan belediye olmanın gurur ve mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. İnovasyona çok önem verdiğini bu nedenle Büyükşehir’e gelir gelmez Akıllı Şehircilik Daire Başkanlığı’nı kurduklarını hatırlatan Başkan Aktaş, “Çünkü kaynakları en verimli şekilde kullanmamız gerekiyor. Devletimiz güçlü ancak sadece devletten gelen ödeneklerle bu kadar geniş bir alanda hizmet üretebilmek zor. Biz özellikle de yalın belediyecilik uygulamalarıyla kaynakların doğru ve verimli kullanılması adına önemli bir başarı yakaladık. 2017’de göreve geldiğimizde bütçenin ancak yüzde 22’si yatırımlara ayrılabilirken, bugün bu rakamı yüzde 46’ya çıkardık. Özellikle son yıllardan hizmet üretiminde de standartlar oldukça yükseldi. Katma değerli ve yüksek standartlı işler yapmamız lazım. TSE de bu noktada önemli araçlardan biri olacak. Ben bu belgenin alınmasında emeği geçen ekip arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi.
Ekonominin göz bebeği
TSE Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Sami Şahin de Bursa’nın her yıl ihracat rakamlarında rekorlar kırmaya devam ettiğini belirterek, “Bursa otomotiv ana sanayi, yan sanayi ve alt sektörlerinde makine imalatları üretim üssü olmanın getirdiği zengin birikim ve kalite odaklı üretim anlayışı ile uluslararası pazarda önemli bir rekabet gücüne sahip. Bu stratejik konumuyla da küresel otomotiv firmalarının gözdesi olmayı sürdüren Bursa, istihdama ve ihracata katkısı, ileri teknolojileri ürünlerinde kullanımıyla ekonomimizin göz bebeği durumunda” dedi.
Ar-Ge ve inovasyon
Dünyada ülkelerden ziyade şehirlerin ve bölgelerin yarıştığı bir dönemin yaşandığını dile getiren BTSO Başkanı İbrahim Burkay ise, “Bu yarışta özellikle G7 diye tabir ettiğimiz dünyadaki en gelişmiş 7 ekonomiye incelediğimizde, bu ekonomilerin zenginlik merkezleri vardır. Çok çalışmak, çok önemli bir özelliktir. Şükürler olsun, Türk milleti olarak çalışkan bir milletimiz. Ama tabii G7’nin içine girmek istiyorsanız, dünyadaki en gelişmiş 7 ekonomi içine girmek istiyorsanız şayet, bu çalışmanın yanına farklı bakış açısı gereklidir. Yani inovasyonu, AR-GE’yi, teknolojiyi, tasarımı markayı koymaz isek, bu başarıyı yakalamamız mümkün değil. Yeni dönemin olmazsa olmazı bu bahsetmiş olduğum özünde teknolojinin Arge’nin, inovasyonun olduğu bir dönem” diye konuştu.
Konuşmaların ardından TSE Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Sami Şahin, İnovasyon Yönetim Sistemi Belgesi’ni Başkan Aktaş’a verdi.