"Türkiye ekonomisi 2,5 puan büyüme kaydetti"

Yılmaz, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan büyüme rakamlarına dikkat çekti. Türkiye ekonomisinin 2023 yılının ikinci çeyreğinde %2,5 büyüme gösterdiğini belirten Yılmaz, TÜİK'in yaptığı son revizyonlarla 2023 yılı ilk çeyrek büyüme oranının %5,7'den %5,3'e düşürüldüğünü söyledi. TÜİK, ayrıca 2023 yılı genel büyüme beklentisini %4,5’ten %5,1’e revize etti.

"Dengeli büyüme yapısı"

Yılmaz, Türkiye'nin büyüme yapısının dengeli olduğunu vurgulayarak, iç talepte düşüş yaşanırken net ihracatın büyümeye katkısının önemli ölçüde arttığını ifade etti. Bu durumun Orta Vadeli Program hedefleriyle uyumlu olduğunu belirtti.

"Dış talep düşük, enflasyonla mücadele sürüyor"

Türkiye'nin yeni ameklilik sistemi: Tamamlayıcı emeklilik sistemi (TES) ile köklü değişiklikler Türkiye'nin yeni ameklilik sistemi: Tamamlayıcı emeklilik sistemi (TES) ile köklü değişiklikler

Yılmaz, Türkiye'nin büyüme oranlarının tarihsel ortalamaların biraz altında olduğunu söyledi. Bunun nedenlerini iki temel meseleye bağlayan Yılmaz, bir yandan enflasyonu düşürmek için sıkı para ve maliye politikalarının uygulandığını, diğer yandan dünya talebinin zayıf seyrettiğini dile getirdi. Özellikle Avrupa'daki düşük büyüme oranlarının Türkiye'yi etkilediğini belirtti. Avrupa ekonomisinin 2023’te %0,5, 2024'te ise sadece %0,9 büyüme beklentisinin olduğunu ekledi.

"Jeopolitik gelişmeler ve depremin etkileri"

Yılmaz, Türkiye'nin büyüme hedeflerini etkileyen jeopolitik gelişmelere de değindi. Rusya-Ukrayna savaşı ve Gazze’deki çatışmalar gibi bölgedeki gerilimlerin arttığını, bunun yanı sıra 2023 yılında yaşanan büyük deprem felaketinin ekonomiyi olumsuz etkilediğini hatırlattı. Depremin 11 ilde 14 milyon kişiyi etkilediğini belirtti.

Yılmaz, Türkiye'nin bu zorluklara rağmen büyümeyi sürdüreceğini ve Orta Vadeli Program'ın bu zorluklarla başa çıkmak için önemli bir yol haritası olacağını ifade etti.

Editör: Ferit Gücüyener