Kışlık sebze üretimi özellikle Torbalı, Bayındır, Tire, Menemen, Menderes ve Çeşme ilçelerinde yoğunlaşıyor. İzmir; brokoli, kereviz, enginar ve ıspanak üretiminde Türkiye birincisi, karnabahar ve pırasa üretiminde ikinci, kırmızı pancarda ise üçüncü sırada yer alarak “kışlık sebze üretim üssü” unvanını koruyor.
Hasada başlayan üreticiler, sezonun bereketli geçtiğini ifade ediyor.

“Bu yıl verim çok iyi”
İzmir Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, İç Anadolu’nun ardından İzmir’de de kışlık sebze hasadının başladığını belirtti. Üretimin büyük bölümünün ihracata, iç pazara ve sanayiye gönderildiğini söyleyen Şahin, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Hasat en keyifli dönemdir. Ürün tarlada hiç bekletilmeden traktörlerle işleme tesislerine ya da soğuk hava depolarına ulaştırılıyor.”
Şahin, sonbahar yağışlarının ve gece-gündüz sıcaklık farkının artmasının ürün gelişimini olumlu etkilediğini belirtti. Son haftalarda artan yağışların ve havaların soğumasının kaliteyi yükselttiğine dikkat çeken Şahin, şöyle devam etti:
“Bu yıl verim gerçekten iyi. Üreticilerimiz memnun. Yağışların gecikmesi hasadı bir süre ötelemişti ancak son 15 günde hava sıcaklıklarının düşmesi ve üst üste gelen yağmurla ürünler toparlandı.”

Üreticiler memnun
Torbalı’da üretim yapan Mehmet Kaynak da kasım yağmurlarının ürün kalitesini artırdığını belirterek:
“Bu yıl üretim bol, ürün çok güzel seviyeye geldi.” dedi.

