Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İzmir’de kışlık sebze hasadı başladı: Verim yüzleri güldürüyor

Türkiye’nin kışlık sebze üretim merkezlerinden biri olan İzmir’de hasat yoğun bir tempoyla sürüyor. Verimli topraklarıyla dikkat çeken kentte yıllık yaklaşık 1 milyon 900 bin ton sebze üretilirken bunun 325 bin tonu kışlık sebzelerden oluşuyor.

Türkiye’nin kışlık sebze üretim

Kışlık sebze üretimi özellikle Torbalı, Bayındır, Tire, Menemen, Menderes ve Çeşme ilçelerinde yoğunlaşıyor. İzmir; brokoli, kereviz, enginar ve ıspanak üretiminde Türkiye birincisi, karnabahar ve pırasa üretiminde ikinci, kırmızı pancarda ise üçüncü sırada yer alarak “kışlık sebze üretim üssü” unvanını koruyor.

Hasada başlayan üreticiler, sezonun bereketli geçtiğini ifade ediyor.

“Bu yıl verim çok iyi”

İzmir Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, İç Anadolu’nun ardından İzmir’de de kışlık sebze hasadının başladığını belirtti. Üretimin büyük bölümünün ihracata, iç pazara ve sanayiye gönderildiğini söyleyen Şahin, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Hasat en keyifli dönemdir. Ürün tarlada hiç bekletilmeden traktörlerle işleme tesislerine ya da soğuk hava depolarına ulaştırılıyor.”

Şahin, sonbahar yağışlarının ve gece-gündüz sıcaklık farkının artmasının ürün gelişimini olumlu etkilediğini belirtti. Son haftalarda artan yağışların ve havaların soğumasının kaliteyi yükselttiğine dikkat çeken Şahin, şöyle devam etti:

“Bu yıl verim gerçekten iyi. Üreticilerimiz memnun. Yağışların gecikmesi hasadı bir süre ötelemişti ancak son 15 günde hava sıcaklıklarının düşmesi ve üst üste gelen yağmurla ürünler toparlandı.”

Üreticiler memnun

Torbalı’da üretim yapan Mehmet Kaynak da kasım yağmurlarının ürün kalitesini artırdığını belirterek:

“Bu yıl üretim bol, ürün çok güzel seviyeye geldi.” dedi.