Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Gelire endeksli senet nasıl uygulanacak?

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın, gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi (GES) uygulamasının başlatılacağını açıklamasıyla ‘Gelire Endeksli Senet nedir’ sorusu gündeme geldi. İşte GES hakkındaki detaylar…

Bu haberin fotoğrafı yok

GES’in ne anlama geldiği, GES talep toplamanın nasıl yapılacağı, GES sisteminin ayrıntıları, vatandaşların yanıtını aradığı sorular. GES aslında yeni değil. 2005 yılından bu yana dönem dönem uygulandı. Senetlerin geliri kamu iktisadi teşebbüslerinden elde edilen gelire endeksleniyor.

15 Haziran’da başlayacak talep toplama işlemi sonrası uygulamaya sokulan gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi (GES) ile senet sahiplerine minimum getiri garantisi verilecek. GES’lere ilişkin faiz ve vade getirisine ilişkin açıklama henüz yapılmadı. Yeni senetlerin getirilerinin Kamu İktisadi Teşekkülleri’nden (KİT) elde edilen gelire endekslenmesi bekleniyor.

Uygulamanın amacı yatırımları TL cinsi varlıklara yönlendirmek. 3 ayda bir ödenecek kuponlar için uygulanacak asgari getiri garantisi sayesinde, vatandaşların gelir paylarındaki değişimlerden olumsuz etkilenmesinin önlenmesi hedefleniyor. KİT’lerden bütçeye aktarılan hasılat performansı beklenenin üzerine çıkarsa, yatırımcılar buradan ilave getiri elde edebilecek.

Gelire endeksli senet uygulamasında, yatırımcıya senedin vadesi boyunca gelir payı ödemesi ile birlikte anapara ödemesi de yapılıyor.

BANKALAR ARACIIĞIYLA TALEP TOPLANACAK

Hazine ve Maliye Bakanlığı, gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi ihraç edileceğini açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Bugün (09.06.2022) Bakanlığımız resmi hesabından yayınlanan basın açıklamasında yer alan atılacak adımlar kapsamında; Bakanlığımızca, vatandaşlarımızın tasarruflarını Türk Lirası cinsi varlıklarda değerlendirebilmelerinin teşvik edilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla, gelire endeksli Devlet iç borçlanma senedi (GES) talep toplama işlemleri 15 Haziran 2022 tarihinden itibaren gerçekleştirilecektir.

Sadece gerçek kişilere sunulacak olan GES’ler, ülkemiz genelinde gerçekleştirilecek duyuru ve talep toplama işlemleri yoluyla ihraç edilecektir.

Senede ilişkin talep toplama işlemleri ile senedin ihracı, kupon ve anapara ödemeleri Bakanlığımız sitesinde yayınlanacak duyuruda belirtilecek bankalar aracılığı ile gerçekleştirilecektir.

İhraç edilecek senetler üç ayda bir yatırımcısına kupon getirisi sağlayacak olup kupon ödemelerinde asgari getiri garantisi olacaktır. Senedin kupon ödemesine esas teşkil edecek getiri oranı ve vade yapısı ihraç duyurusunda ilan edilecektir. Senedin yatırımcıya sağlayacağı nihai getiri oranı, ihraç aşamasında Bakanlığımız tarafından belirlenen getiri oranının, hasılat gerçekleşmeleri çerçevesinde hesaplanacak endeks değeri ile çarpılması yoluyla belirlenecektir.”