Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Galip Erdem, 3 yaş altı çocuklarda en sık hastaneye yatış nedeni olan akut ishal hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Ani gelişen ishal vakalarının özellikle kötü hijyen koşulları ve rota virüsü nedeniyle oluştuğunu belirten Dr. Erdem, ciddi vakalarda mutlaka uzman doktora başvurulması gerektiğini vurguladı.

Bursa’nın sağlık turizmindeki potansiyeli konuşuldu Bursa’nın sağlık turizmindeki potansiyeli konuşuldu

Akut ishal genellikle 0-5 yaş grubunda görülmekte olup, dışkı sıklığının artması ve kıvamının yumuşaması şeklinde kendini gösterir. Özellikle yaz aylarında artan sıcaklıklar, mikroorganizmaların üremesine neden olarak ishal vakalarını artırabilir. Hastalık genellikle ateş, kusma ve karın ağrısı gibi belirtilerle birlikte seyreder ve 7 ila 14 gün sürebilir.

Hijyen ve Beslenme Önerileri

Dr. Erdem, hijyenin önemine dikkat çekerek, oral dehidratasyon sıvıları ve probiyotiklerin kullanılmasını önerdi. İshal düzelene kadar, az yağlı ve düşük posalı gıdalar tüketilmelidir. Yağ ve lif açısından zengin gıdalar, bağırsakların daha fazla çalışmasına neden olabileceğinden kaçınılmalıdır.

Acil Durumlarda Doktora Başvurulmalı

Şiddetli ishal ve aşırı kusma, küçük çocuklarda hayati tehlike oluşturabilir. Bu nedenle, bu tür belirtiler gösteren çocuklarda acilen bir sağlık profesyoneline başvurulması gerekmektedir.

Dr. Erdem, bu tür sağlık sorunlarıyla karşılaşan ailelerin, çocuklarının sağlık durumunu yakından izlemeleri ve belirtilerini dikkate alarak gerekli önlemleri almaları gerektiğini vurguladı.

Rota Virüsü Aşısı Koruyucu

Dr. Erdem, akut gastroenteritin en sık nedeninin rota virüsü olduğunu ve bu virüsün özellikle hijyenik olmayan ortamlarda yaygınlaştığını belirtti. Rota virüsü aşısının koruyucu etkisi olduğunu vurgulayan Erdem, gastroenteritte en önemli riskin dehidratasyon ve elektrolit dengesizliği olduğunu ekledi.

Tedavi ve Beslenme Önerileri

Tedavide, kaybedilen sıvı ve elektrolitlerin yerine konulması büyük önem taşır. Küçük çocuklarda anne sütü ve mamaya devam edilmesi gerektiğini belirten Dr. Erdem, büyük çocuklar için ise yoğurt, haşlanmış patates ve pirinç gibi gıdaların tercih edilmesini önerdi. Ayrıca hijyene dikkat edilmesi, yağ ve lif açısından zengin gıdalardan kaçınılması gerektiğini söyledi.

Kaynak: Sabah Gazetesi