Bursa’nın en yoğun alışveriş noktalarından Tuzpazarı’nda çerez tezgâhlarında hareketlilik artmış durumda. Ancak etiketler vatandaşın cebini zorlamaya devam ediyor. Özellikle kurutulmuş meyveler ve fındık çeşitleri fiyat listesinde başı çekiyor. Giresun fındığının kilosu 1500 liraya, Antep fıstığının kilosu 1400 liraya kadar çıkarken; Siirt fıstığı 1100, kavrulmuş badem 800 liradan satışa sunuluyor. Sarı kayısı 800 lira, organik gün kurusu kayısı ise 1200 liralık fiyatıyla adeta “şampiyonlar ligi”nde yer alıyor.
Karışık çerezlerde ise fiyatlar 250 liradan başlayıp içeriğine göre 1000 liraya kadar yükseliyor. Esnafın aktardığına göre, Osmanlı çerezi olarak bilinen özel karışımların kilosu 1300 lirayı bulmuş durumda.

“YILBAŞINA YAKIN FİYATLAR %10 ARTABİLİR”
Tuzpazarı’nda uzun yıllardır çerezcilik yapan Mehmet Çağlar, fiyatların vatandaşın gelir durumuna göre tercihleri belirlediğini söylüyor:
“Her bütçeye göre ürün var. 250 liradan 1000 liraya kadar çerez bulmak mümkün. Asgari ücret alan vatandaş genelde 200-500 liralık çerez alıyor. Geliri yüksek olanlar ise 700-1000 liralık ürünleri tercih ediyor.”

Çağlar, çerez alışverişinin giderek lüks tüketime dönüştüğünü de vurguluyor.
Özellikle kayısı ve fındıkta ciddi artış olduğunu belirten Çağlar, yeni zam ihtimaline yönelik uyarıda bulunarak, “Kayısılar çok pahalı. Fındık fiyatı donlardan dolayı yükseldi. Bu durum bütçeyi biraz zorluyor. Yılbaşına yakın yüzde 10 zam bile gelebilir” dedi.


