Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Böyle Bir Kısır Tarifi Daha Önce Duymadınız! Kaynana Kıskandıran Özel Tarif

Kısır, soğuk olarak tüketilen bir meze türüdür. Akdeniz mutfağındaki, tabule salatası ve kuskus salatalarına benzer.

Bu haberin fotoğrafı yok

Kısır, soğuk olarak tüketilen bir meze türüdür. Akdeniz mutfağındaki, tabule salatası ve kuskus salatalarına benzer. Türk mutfağının olmazsa olmazlarındandır kısır. Çay saatlerimizin muhteşem tuzlu eşlikçisi kimi zamanda ise akşam yemeklerine alternatif doyurucu bir tat.

Bazı bölgelerde, malzemeler yoğrularak, bazı bölgelerde ise harmanlayarak yapılan bir mezedir. Ülkemizin her bölgesinde tercih edilse de, özellikle Adana, Osmaniye, Mersin, Antalya, Konya, Karaman, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Antakya ve Kahramanmaraş’ta meşhurdur.

Herkesin damak tadına göre değişkenlik gösteren bir kısır tarifi mutlaka vardır. Bölgeden bölgeye de değişir bu lezzet. Güneydoğu Bölgesinde, yoğurarak ve isot, nar ekşisi tercih edilirken, Akdeniz ve Ege Bölgelerinde ise daha çok zeytinyağlı ve bol yeşillikle tercih edilir. Size tüm bölgelerin lezzetini harmanlanmışçasına, tam kıvamında lezzetli bir kısır tarifi istiyorsanız tam size göre bir tarif veriyorum.

Kısır malzemeleri

·         2 su bardağı köftelik bulgur

·         2  su bardağı sıcak su

·         1.5 yemek kaşığı domates salçası

·         1.5 yemek kaşığı biber salçası

·         Yarım çay bardağı zeytinyağı

·         Yarım çay bardağı nar ekşisi

·         1 limon suyu

·         6-7 yaprak marul

·         Yarım demet maydanoz

·         Yarım bağ yeşil soğan

·         1 kuru soğan

·         3 diş rendelenmiş sarımsak

·         2 adet salatalık

·         2 adet domates

·         1 tatlı kaşığı tuz

·         1 tatlı kaşığı pul biber

·         1 tatlı kaşığı kimyon

·         1 tatlı kaşığı karabiber

Kısırın Hazırlanması

 1- Öncelikle ısıya dayanıklı bir kapta, bulgurumuzu verilen su ölçüsünde ıslatalım ve üzerini kapakla kapatalım.

2- Bulgur şişince, domates ve biber salçalarımızı ve zeytinyağını katıp elimizle yoğuralım.

3- Marul, yeşil soğan, maydanoz ince ince doğrayalım.

4- Sonrasında, kuru soğan, rendelenmiş sarımsak, salatalık ve domatesi de doğrayıp hepsini karıştıralım.

5- Baharatları, limon suyu ve nar ekşisini de ilave edip hepsini karıştıralım.

6- Kısırımız servise hazırdır. Bol yeşillik, limon ve turşu eşliğinde servis edebilirsiniz.

7- Afiyet olsun.

Kısır Yapmak İçin Püf Noktaları

1.Adım: Lezzetli bir kısırın en temel malzemesi bulgurdur. Bulgur, mutlaka ince, köftelik bulgur dediğimiz türden olmalı. Kalın bulgur, suyu yeterince çekmediği için şişmez ve istenilen kıvamı yakalamak mümkün olmaz.

2.Adım: Bulgur, mutlaka sıcak su ile ıslanmalıdır. Üzeri bir kapakla kapatılmalıdır. Suyun buharı bulguları pişirmesi için bu işlem uygulanır. Bulgurun çeşidine göre, sıcak su miktarı değişebilir. Bulgurlar şiştikten sonra, kuru kaldığını düşünüyorsanız biraz daha sıcak su ilavesiyle ıslayabilirsiniz.

3.Adım: Kısıra ekleyeceğiniz yeşillikler, kısır ılık iken ilave edilmelidir. Kısır sıcak iken ilave edilen yeşillikler, pörsümüş ve bayat bir görüntüye sebep olur.