Tahminlere göre, Türkiye genelinde sofralık zeytin üretimi 740 bin ton olacak. Bu üretimin 130 bin tonu, Bursa ve Balıkesir’in de içinde bulunduğu Marmarabirlik faaliyet bölgesinde gerçekleşecek. Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yıldız, yağlık zeytin üretimi de eklendiğinde bölgeden toplam 170 bin ton zeytin elde edilmesinin beklendiğini söyledi.
Zeytinyağı üretiminde ise düşüş öngörülüyor. Geçen sezon 475 bin ton olan üretimin, bu sezon 165 bin ton azalarak 310 bin tona gerilemesi bekleniyor. Böylece kişi başına düşen zeytinyağı miktarının ortalama 2 litreye ineceği tahmin ediliyor.
Marmarabirlik’in faaliyet bölgesindeki üretim, Türkiye sofralık zeytin üretiminin yaklaşık yüzde 17,5’ini oluşturuyor. Ali Yıldız, bu verilerin bölgede zeytin üretiminin önemini bir kez daha ortaya koyduğunu vurguladı.

